skip to Main Content

Stressindsatser i samarbejde med

KOMMUNER

Fonden Mental Sundhed har over 10 års erfaring med at levere og implementere den evidensbaserede stressindsats Åben og Rolig i forskellige formater i samarbejde med kommuner.

Åben og Rolig er flere gange blevet anbefalet af Sundhedsstyrelsen (2018, 2022) på baggrund af den solide erfaring og evidens bag tilgangen.

Block
+0000
Mennesker har færdiggjort et Åben og Rolig-forløb
+0
Evalueringer og studier har undersøgt effekten
+0
Års samarbejde med kommuner rundt om i Danmark
0
Psykologer uddannet i metoden

“Jeg har mærket efter, særligt følelsesmæssigt, hvad jeg har brug for. Og givet mig selv flere pauser, når man har behov for det, i stedet for bare at blive ved, fordi man føler at man skal. Mange af mine frustrationer er stoppet, fx når man ikke kan sove, eller ikke kan nå noget”

“Jeg har prøvet at skabe mere ro for mig selv i hverdagen og anerkendt mine egne følelser. Tak for at have været så søde og også åbne, fordi det er virkelig rart at vide, at man ikke er den eneste der går og føler og tænker sådan. For det kan man virkelig godt tro, så her går det op for en, at det er man slet ikke”

“Jeg er begyndt at lytte mere til mig selv, at mine tanker og mine følelser også har betydning. Der har været så meget åbenhed, og rummet har været trygt, så man har kunnet dele svære ting. Så man kan se, at man ikke er alene om tingene”

”Når jeg møder op, så ved jeg at der er nogle andre, der har de samme følelser, og jeg ikke er alene om det”

”Folk har delt hvad der har hjulpet dem. Har givet det videre til hinanden”

”Jeg har lært meget igennem kurset. Det er jeg meget taknemmelig for. Der har været plads til at jeg kunne åbne op”

”Jeg har udviklet mig meget. Og jeg har oplevet en forskel i min adfærd. Jeg ved hvordan jeg skal håndtere stressede situationer nu, og det er jeg meget taknemmelig for. Fordi før da gik jeg bare i panik når det skete og så vidste jeg ikke hvad jeg skulle gøre med det. Men nu har jeg strategier og værktøjer som kan hjælpe mig”

”Jeg vil gerne takke mig selv for at have lyttet til, at jeg havde brug for hjælp eller sådan brug for en eller anden ændring. Og så sådan selv at have taget ansvar for at få det gjort og have været her, gøre noget ved det. Det er jeg glad for at have gjort”

“Før havde jeg meget uro og jeg havde nogle ting, som var meget svære – og nu føler jeg, at min uro, den er der ikke længere, og jeg har øvelser der kan hjælpe mig, hvis den kommer”

”Jeg er meget glad for de øvelser jeg har fået, de har hjulpet mig meget. Jeg har været meget glad for kurset. Det har gavnet min hverdag”

INDSATSER TIL BORGERE

VOKSNE

Åben og Rolig er en anbefalet og prisvindende stressindsats, som består af et manualbaseret gruppeforløb suppleret med personlige samtaler ved en Åben og Rolig-certificeret psykolog. Vi tilbyder også en onlineindsats til forebyggelse eller lav til moderat grad af stress. 

Over 3.000 voksne med stress deltager allerede i Åben og Rolig hvert år. 

UNGE

Åben og Rolig for Unge er et psykologledet forløb til unge, der oplever tegn på stress og psykisk mistrivsel. Forløbet består af gruppesessioner og individuelle samtaler samt kursusmaterialer og støtte via app og onlineplatform.

Åben og Rolig for Unge er evidensbaseret, prisvindende og lever op til de anbefalede rammer for Lettilgængelige tilbud til unge med psykisk mistrivsel.

Stepped Care

INDSATSER PÅ FORSKELLIGE NIVEAUER

Længere kurser

Åben og Rolig 9-ugers forløb består af en 30-timers psykologledet indsats med både gruppesessioner og individuelle psykologsamtaler.

Målgruppen er mennesker med moderate til alvorlige grader af stress.

Kortere kurser

Åben og Rolig 5-ugers forløb er en 10-15-timers indsats med både gruppesessioner og individuelle samtaler hos psykolog eller anden uddannet fagperson.

Målgruppen er mennesker med moderate grader af  stress.

Onlinekurser

Åben og Rolig Online rummer videoer, meditationer og værktøjer til håndtering og forebyggelse af stress.

Målgruppen er mennesker med begyndende til moderate grader af stress.

Kurset kan også være støtte undervejs og efterværn ifm. anden indsats.

Hvad er Stepped Care?

Stepped Care vil i praksis betyde, at de borgere der har størst brug for støtte, får den mest intensive indsats, mens borgere med mindre behov for støtte, får en tilsvarende mindre intensiv indsats – og borgere inden et opstået behov for støtte kan få gavn af en proaktiv forebyggende indsats.

Stepped Care kan dermed oversættes til et princip om gradueret indsats og drejer sig om en måde at organisere indsatser inden for blandt andet mental og somatisk sundhedsfremme.

Ved at graduere indsatserne, bliver den samlede indsats på eksempelvis stressområdet mere omkostningseffektiv, kan skaleres til flere og være med til at sikre rettidig hjælp for den enkelte borger.

Formålet med en Stepped Care-indsats til stress er derfor først og fremmest at kunne give flere borgere den hjælp, de har brug for. Det muliggøres, da indsatsen er mere omkostningseffektiv og derfor kan skaleres til flere.

En Stepped Care-indsats bør planlægges i sammenhæng med den enkelte udbyders andre indsatser og strategier.

Viden om

HVORDAN KAN VI SAMARBEJDE?

Vi kan levere hele stressindsatser, eller vi kan hjælpe kommuner med at etablere dem lokalt. Vores indsatser kan også støttes af Den Sociale Investeringsfond.

Indsatsen leveres

Kommunen informerer henvisende parter, fx jobcenteret og praktiserende læger, om stressindsatserne.

Fonden Mental Sundhed sparrer om informationsmateriale og deltager gerne i møder med henvisende parter.

Kommunen henviser borgere til Fonden Mental Sundhed, som leverer indsatsen.

Selvstændig drift

Fonden Mental Sundhed uddanner og superviserer kommunale psykologer eller andre fagpersoner.

Kommunen drifter derefter indsatsen internt.

Kommunen står selv for henvisning, screening og inklusion af deltagere til borgerhold.

Støtte til opstart

Fonden Mental Sundhed leverer indsatsen

Den Sociale Investeringsfond (DSI) investerer i opstart og drift, og der er derfor ikke væsentlige udgifter til opstart for kommunen.

Kommunen afsætter midler til intern koordination og indgår i investeringsaftale med DSI.

Kommunen påbegynder tilbagebetaling til DSI ca. et år efter indsatsens opstart og betaler kun for stressforløb med dokumenterede effekter.

Medfinansering til Åben og Rolig for Unge

I 2025 tilbydes medfinansiering på Åben og Rolig for Unge gennem partnerskab med Lind Foundation.

Partnerskabet mellem Lind Foundation og Fonden Mental Sundhed gør det muligt for kommuner at få medfinansering til opstart, udrulning og forankring af Åben og Rolig for Unge.

En række kommuner har blot de første 3 måneder allerede fået glæde af det nye partnerskab, og vi hjælper gerne flere kommuner til at styrke den mentale sundhed  hos yngre borgere.

Dokumentation

TILGANG MED EFFEKTER

I Fonden Mental Sundhed arbejder vi altid med evaluering af vores indsatser og samarbejder med et bredt felt af forskere, erfarne praktikere og uafhænige eksperter.

Evalueringer af Åben og Rolig igennem mere end 10 år har vist store effekter på mål for stress, depressionstegn og livskvalitet samt beskæftigelse og arbejdsfastholdelse, ligesom tilfredshed og deltagelsesgrad på tværs af mange år og forløb er høj.

Evalueringer af Åben og Rolig på tværs af 1.913 borgere, der har deltaget i Åben og Rolig i årene 2015-2020, viser signifikante, store reduktioner af et videnskabeligt stressmål (PSS). Stressscores falder i gennemsnit 30,3%, hvilket indikerer en væsentlig stressreduktion. Langtidsevalueringer af i alt 969 borgere viser fortsatte lave stressgrader henholdsvis 3, 6 eller 12 mdr. efter kurset.

Reduktion af stress

Der er udgivet over 20 forskningsbaserede evalueringer af Åben og Rolig, der viser store effekter på stress, depression, livskvalitet og mental sundhed

Evalueringer af Åben og Rolig på tværs af 1.913 borgere der har deltager på Åben og Rolig ml. 2015-2020 viser signifikante, store reduktioner af et videnskabeligt stressmål (PSS). Stressscores falder i gennemsnit 30,3%, hvilket indikerer en væsentlig stressreduktion. Langtidsevalueringer af i alt 958 borgere viser fortsatte lave stressgrader henholdsvis 3, 6 eller 12 mdr. efter kurset

Tilfredshed

Svar på tilfredshedsundersøgelser af i alt 2.151 deltagere på Åben og Rolig 9-ugers kurser i årene 2015-2020 viser, at 94,0% er tilfredse med kurset (68% Meget tilfredse, 26% Tilfredse). 1,5% er Utilfredse (0,9%) eller Meget utilfredse (0,5%)

Arbejdsevne og beskæftigelse

Forandringer i beskæftigelse er undersøgt i 5 DREAM-registerbaserede og en selvrapporteret evaluering, som tilsammen omfatter 3.337 borgere fra fem års interventioner. Udtrækkene viser 92-93% positive (fx at komme i beskæftigelse eller raskmelde sig) eller neutrale (fx fastholdelse af en stilling eller en uændret status i en sygemelding) forandringer for borgerne i måleperioderne, som strækker sig fra 4 mdr. til 14 mdr., mens kun 7-8% viser negative udviklinger (fx at blive sygemeldt)

Robust hjælp til stressramte

SKAL VI SAMARBEJDE?

Hør mere om, hvordan vi kan hjælpe stressramte borgere i din kommune.

Vi deltager gerne i et uforpligtende møde.

Presse

OMTALE OG INDLÆG

Nuværende og tidligere samarbejdspartnere

Fonden Mental Sundhed v. Implementeringsenheden ApS
CVR: 41799366

Høffdingsvej 22, 1. sal
2500 Valby

info@fondenmentalsundhed.dk

Back To Top